MY RECIPES

                      BINGKISAN ASMARADANA

* Bahan-bahan A ;
     - 1 1/2 cawan tepung serba guna ;
     - 4 sudu besar tepung jagung ;
     - 3 sudu besar gula ising ;
     - 3-4 sudu besar minyak sapi ;
     - 30 biji kacang makadamia ;
     - 1/2 sudu besar serbuk koko ;

* Bahan-bahan B ;
     - 1/2 sudu besar serbuk koko ;
     - 1 cawan tepung serba guna ;
     - secubit garam ;
     - 2 sudu besar mentega ;
     - 2-3 sudu besar susu cair ;

* Cara-caranya ;
     - Gaul dan ramaskan tepung serba guna,tepung jagung,gula ising dan minyak sapi sehingga menjadi doh.
     - Bulatkan kecil-kecil dan masukkan sebiji kacang macadamia untuk dijadikan inti. Ketepikan.

     - Gaul dan ramaskan bahan B iaitu serbuk koko,tepung serba guna,garam dan mentega. Masukkan susu cair. Uli menjadi doh.
     - Canai setebal 2mm dan potong memanjang selebar 2mm. Lekatkan 2 kepingan seperti reben pada doh berinti tadi. Bakar 25minit pada suhu 190 darjah celcius,atau sehingga masak.




                                                     BINTANG MALAM

* Bahan-bahan ;
     - 100g mentega ;
     - 25g gula ising ;
     - 1 sudu teh ektrak vanilla ;
     - 130g tepung serba guna ;
     - 100g coklat cair ;
     - Manik berwarna secukupnya ;

* Cara-cara ;
     - Putar mentega bersama gula ising sehingga ia kembang. Masukkan ektrak vanilla bersama tepung serba guna ,gaul hingga sebati dan menjadi doh. Canai sehingga menjadi 6mm tebal,terapkan dengan acuan mengikut kehendak. Susun diatas dulang pembakar. Buat hingga habis adunan. Bakar pada suhu 150 darjah celcius selama 15minit. Sejukkan seketika.
     -Celupkan biskut tadi kedalan coklat cair dan taburkan manik secukupnya.. Sedia dihidang.